Chystáte se právě grilovat a těšíte se na pořádný hamburger? Všechno chce trochu zkušenosti a cviku. Rádi vám poradíme, jak na to.
Dobrý hamburger je základem grilování žeber, steaků, trhaného vepřového masa a také hovězího hrudí.
Většina lidí považuje burger za placku grilovaného mletého masa vloženou do housky. Burger lze ale připravit mnohem lépe. Základem všeho je maso. Nemáme-li dobré maso na grilování, ničím už to nezachráníme.
Existují dva druhy hamburgerů. První je ve stylu „Mekáče“. Je to tenký hamburger s váhou masa do 100 g. Druhým typem je silný burger, který má tloušťku od 1 do 2,5 cm a váží 150–300 g. Hamburger by v každém případě měl být šťavnatý a chutný. U první verze je to však obtížné, a proto je lepší připravit si druhou variantu, tedy vysoký burger. Můžeme ho na grilu připravit různě propečený, minimální teplota masa by však vždy měla být 71 °C. Tenký hamburger je na grilu hotový za pár sekund. Je vhodné připravovat ho na litinovém tálu. Při přípravě silného hamburgeru na grilu máte naopak dostatek času dohlédnout na to, aby se maso nevysušilo, a doporučuje se grilovat přímo na grilovacím roštu.
Ideální maso pro přípravu hamburgerů na grilu i obecně je podle názoru 90 % „grilovací populace“ hovězí přední. Toto maso je dostatečně tučné (množství tuku ovlivňuje výslednou chuť) a je i chutnější. Dobré maso na grilovaný burger obsahuje 20 % tuku a 80 % masa. Použijete-li tučnější maso (například s 30 % tuku), také to není špatná volba. Téměř libové maso se však k přípravě hamburgeru příliš nehodí. Burger nebude špatný, ale ani vynikající.
Grilovat můžete i směs mletého hovězího a vepřového masa, ale samotné hovězí na grilu je pro přípravu hamburgerů vždy lepší.
V našich podmínkách je na grilování hamburgerů ideálním masem standardní české hovězí (z českého strakatého skotu). Můžete investovat i do dražšího masa z jiných plemen, ale vzhledem k tomu, že budete na grilu připravovat burger z předního hovězího, se rozdíl v chuti výrazně neprojeví.
Stává se, že hovězí přední koupené v obchodě bývá příliš libové (bohužel je to tak), což je dáno poptávkou. Lidé totiž tučné hovězí moc nevyhledávají. Vždy je dobré zeptat se obsluhy u pultu, jestli nemají prorostlejší maso. Možná bude obsluha vaším přáním překvapena, ale důležité je sehnat na grilování hamburgerů to nejlepší maso. Je také možné namlít do libového hovězího odřezky loje ve správném poměru.
Maso pomeleme a rukou tvarujeme placky. Můžeme si také pořídit formu na hamburgery. Co se týče koření, doporučujeme je do masa nepřidávat a až při grilování maso z obou stran osolit a opepřit čerstvě namletým pepřem. Připravujeme-li burger o tloušťce 1,5 cm, grilujeme maso z každé strany zhruba 3 minuty. Záleží samozřejmě i na tom, jak moc je gril rozpálený. Je to otázka praxe a zkušeností, nakonec sami přijdete na to, jaký stupeň ogrilování vám nejvíce vyhovuje.
Výslednou chuť burgeru z grilu doladíme přílohou, omáčkou, kečupem nebo majonézou. Je možné připravit si různé omáčky podle domácích receptů.
U hamburgerů je skvělé, že neexistuje jeden standardní recept a že si každý může maso na grilu připravit na mnoho chutí i barev. Jestliže budete grilovat na litinovému tálu nebo lávovém kameni, můžete si na něm k domácímu burgeru opéct slaninu, vajíčka nebo třeba cibuli. K burgeru jsou vynikající.
V mnoha restauracích v USA se maso griluje na nerezové desce. I tento typ grilu najdete na našich stránkách, a to v sekci gril na dřevo. Výslednou chuť grilovaného pokrmu ovlivňuje i výběr dřeva do grilu. Na grilu s nerezovou deskou připravíte vše, co na burger patří, a nepotřebujete k tomu litinový tál.
Velice důležité je také pečivo. Ne každá houska je pro přípravu hamburgeru na grilu vhodná. Bulky z obchodu se sezamovým semínkem bývají nasládlé a nejsou právě ideální. Klasické housky z domácí pekárny jsou zase malé. Chce to zkrátka buď hledat nebo si upéct vlastní pečivo. Do těsta můžete přidat olivy, cibuli, sušené rajčata, chilli papričky apod. Můžete je péct v domácí pekárně nebo v peci na dřevo od společnosti CLEMENTI. Ke konci grilování je vhodné opéct na grilu i obě poloviny housky na straně řezu, a pokud chcete získat pěkný otisk mřížky grilovacího roštu na housce, je vhodné ji před položením na gril potřít máslem.
A na závěr můžeme znovu zopakovat to nejdůležitější: Na grilování burgerů je vhodné maso, které není zcela libové. Nejlépe chutnají burgery z předního hovězího. Burgery ochucujeme pouze solí a čerstvě mletým pepřem. Používejte teploměr na maso. Teploměr zapíchněte z boční strany hamburgeru. Vnitřní teplota masa by neměla být nižší než 71 °C. Před grilováním je dobré zapracovat do středu burgeru trochu bylinkového másla.