Jak správně grilovat kuřecí prsa? Poradíme vám, jak připravit kuřecí prsa na grilu, aby byla krásně šťavnatá a přitom propečená.
Pravidla při grilování kuřecích prsou jsou následující:

  • Před grilováním vždy řádně očistíme grilovací rošt, potřeme jej olejem a počkáme, až se rošt důkladně nahřeje.
  • Maso můžeme předem marinovat, není to však u grilování nezbytné.
  • Gril roztopíme na středně vysokou teplotu.
  • Díky termosondě jsme informováni o propečenosti grilovaného masa.
  • Po sejmutí masa z grilu je necháme přikryté alobalem 3 až 5 minut odpočinout. Teprve poté je konzumujeme.

Nyní si řekneme, jak na to. Zapomeňte na klasické půlení masa na gril, aby bylo dostatečně propečené. Takto byste je na grilu spíše vysušili.
Základem všeho je u grilování kuřecího masa i jiných mas s tendencí k vysušování (kotleta/pečeně) umět gril roztopit na požadovanou teplotu a regulovat ji. U elektrických a plynových grilů je to snadné. Teplotu grilu určujete regulací na ovládání grilu. U grilů na dřevěné uhlí a na dřevo je to trochu složitější a potřebujete trochu praxe s grilováním.
Grilování totiž není jen o tom, že posypete maso kořením, hodíte je na gril a ono se nějak udělá. Pro zvládnutí grilování je třeba se naučit různé techniky přípravy pokrmů a roztápění či regulace žáru grilu.
Nejdříve je nutné správně roztopit gril. Toho u grilu na dřevo i u grilu na dřevěné uhlí docílíte rozžhavenými uhlíky. Rozložíte je na 2/3 palivového roštu a zbytek necháte prázdný. Poslouží vám jako „studená zóna“. Protože uhlí má vysokou teplotu, nevkládejte maso na gril okamžitě. To by se na povrchu spálilo a uvnitř by zůstalo nedopečené. Počkejte, až teplota klesne asi na 180 °C.
Kartáčem očistěte grilovací rošt od nečistot a potřete ho rostlinným olejem. Potom položte maso na gril. Grilujte je 3 až 5 minut. V polovině grilování zkontrolujte, zda se maso nepřichytilo k roštu, případně maso kleštěmi na grilování nadzvedněte. Po 3 až 5 minutách maso otočte a grilujte po stejnou dobu jeho druhou stranu. Nikdy maso na grilu nepropichujte vidličkou ani neotáčeje každých 10 vteřin!
Nebude-li maso po 6 až 10 minutách dostatečně ugrilované (vnitřní teplota masa je menší než 75 °C), přemístěte je nad „studenou zónu“ (prázdná třetina grilovacího roštu, pod kterým nejsou rozžhavené uhlíky) a grilujte několik minut nepřímo. Hotové maso přikryjte alobalem a nechte chvilku odpočinout. Teprve poté podávejte.