Na jednom veletrhu, kde jsme prezentovali naše pece a grily na dřevo, jsme se potkali s pánem, který pocházel z mlynářské rodiny. Nedalo nám to a poprosili jsme, zda by nám nesvěřil recept na staročeský chleba připravovaný v peci na dřevo. A protože jsme byli úspěšní, nyní se s ním svěříme i vám.

Určitě hned nejdeme roztápět pec, na to si týden počkáme, ale chuť pečeného chleba v peci na dřevo stojí za vytrvalost. V prvé řadě si připravíme těsto na chleba a to bude chvilku trvat.

Poměr by měl být 60 % žitné mouky a 40 % pšeničné mouky (pšeničná tmavá). Do 600 gramů žitné mouky přidáme 6 deci vlažné vody a sůl. Promícháme a na 5 až 7 dní necháme v klidu při teplotě 24 °C – 27 °C. Vyšší teplotou nic neurychlíme, ale těsto bude rozteklé. Pak přidáme 400 g pšeničné mouky, promícháme a zase necháme 1 až 2 hodiny těsto v klidu. Následně vytvarujeme 2 bochníky chleba. Nyní už bychom měli mít pec roztopenou a naakumulovanou sálavým teplem na 300 °C. 2 až 5kilový bochník pečeme 1 až 2 hodiny. Menší i méně. Poměr mouky můžete obměnit z 60 % ku 40 % na 80 % ku 20 %. První varianta nám byla ale doporučena. Závěrem vám přejeme dobrou chuť a ať vám vaše pec vytápěná dřevem dlouho slouží.