Tepelná příprava masa na grilu s pomocí špízu (jehly) byla první inovací grilování. V dnešní době je to nejpoužívanější způsob grilování. Špízy můžeme mít v různých velikostech: od drobných bambusových párátek, která se používají v Koreji na grilování česneku, až po obrovské robustní kované ocelové tyče téčkového tvaru, na kterých se nad otevřeným ohněm griluje celá půlka hovězího (Argentina). K výrobě špízů na grilování se používaly různé druhy materiálů. Na západní straně polokoule vedou spíše kovové špízy, v Asii zase dávají přednost špízům z bambusu. A na Madeiře se používají větvičky vavřínu, na kterých se griluje kebab z hovězího masa a bobkového listu.
Jako špíz na grilování můžeme také použít různé bylinky, koření a větvičky obsahující aroma, které připravovaný (grilovaný ) pokrm také ochutí a ovoní.
Na grilování broskví je ideální celá skořice. V Itálii se na přípravu jídla spedini používá větvička rozmarýnu, která se také hodí na grilování krevet a hřebenatek. Na lusku vanilky se dobře grilují banány nebo ananas. K přípravě oblíbeného vietnamskému pokrmu chao tom (grilovaná pěna z krevet na cukrové třtině) se jako špíz používá cukrová třtina . Na stonku citrónové trávy se griluje pokrm z Bali zvaný sate lilit – pěna z ryby ochucená listy citronovníku nebo také pěna z grilované kachny na stoncích aromatické citrónové trávy.
Řekové je nazývají souvlaki, Rusové šašlik, Turci kebab, v Indonésii se jim říká saté a v Itálii spedini. Jisté však je, že špízy jsou oblíbenou pomůckou pro grilování po celém světě…