Čištění grilovacího roštu je jedno ze základních pravidel správného grilování. Většina lidí se při grilování trápí častým přichytáváním grilovaného masa a jiných pokrmů k roštu grilu. Čištění je však jednoduché. Postačí kartáč určený pro čištění grilovacího roštu. Není podstatné, zda máte na grilu rošt litinový, poniklovaný nebo nerezový. Podstatná je jeho čistota, protože ta rozhoduje o tom, jestli se maso při grilování bude přichytávat k roštu. Grilované potraviny by se měly pokládat pouze na čistý a naolejovaný rošt. Rošt určený ke grilování je nejlépe čistit po každém použití. Nevyčistíte-li u grilu rošt po předchozím grilování, je více než jisté, že se k němu grilované pokrmy přichytí. Ideální je čistit rošt grilu před grilováním, v jeho průběhu i po něm.
Velkým omylem je si myslet si, že stačí rošt grilu očistit až po grilování. Je třeba si uvědomit, že rošt nečistíme kvůli grilu, ale především kvůli sobě. Kvůli své spokojenosti s grilovaným pokrmem, kvůli tomu, aby maso nebylo potrhané, i kvůli pěknému otisku roštu na mase.

Chceme-li na grilu připravovat steaky či jiné potraviny, je vhodné dodržet následující postup grilování:

  • Nahřejeme rošt určený ke grilování.
  • Kartáčem očistíme nahřátý rošt grilu.
  • Potřeme rošt vrstvou (jedlého) oleje.
  • Grilovací rošt osázíme plátky masa. Maso na roštu zpočátku neposouváme ani neotáčíme. Necháme maso zatáhnout.
  • Po uplynutí poloviny grilovací doby maso otočíme a pokusíme se ho položit na místo, kde nejsou připálené nápeky, které vznikly při grilování jeho první strany.
  • Hotové maso sejmeme z roštu a servírujeme.

Jestliže chceme v grilování pokračovat, opětovně očistíme grilovací rošt kartáčem. Rošt čistíme před každou další porcí masa položenou na gril. Čistíme ho i tehdy, když se maso přilepí během grilování. Dobré je také očistit občas grilovací rošt z obou stran.
Nemáte-li možnost použít kartáč na grilovací rošt, můžete improvizovat a vytvořit si kuličku ze zmačkaného alobalu. Výsledek je překvapující! Mohu jen doporučit.
Grilovací rošt pravidelně mažte!
Pomocí malého hadříku namočeného v jedlém oleji potřete mřížku roštu. Rošt je také možné nastříkat olejem ve spreji. Rošt nikdy nemastíme, pokud je gril v provozu (zapálený). Díky dobře namaštěnému grilovacímu roštu zabráníme přichytávaní grilovaného masa a také zajistíme hezký otisk mřížky na mase, zelenině apod.