Grilujeme-li na otevřeném ohni, vznikají zdraví škodlivé látky. Toto riziko lze však eliminovat například naložením masa do marinády z koření či hořčice.

Je grilování masa na otevřeném ohni nezdravé?

Za největší riziko při grilování jsou považovány rakovinotvorné látky obsažené ve stoupajícím kouři. Určité procento populace odmítá konzumaci potravin živočišného původu. Tito lidé tak grilování mohou považovat za dvojnásobné zlo.
To je ale velmi zjednodušené vnímání problému. Potraviny živočišného původu bychom tělu rozhodně odepírat neměli, a to z mnoha důvodů. Je například prokázáno, že konzumace živočišných produktů zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Tato látka přispívá k pocitu radosti ze života. Při depresích obsah serotoninu v mozku klesá. Odmítáme-li živočišné potraviny, hrozí nám i závažnější zdravotní problémy než jen ztráta dobré nálady. Jsme od přírody všežravci, ne býložravci.

Jak zdravě grilovat?

Ke grilování je nejvhodnější libové maso. Grilujeme tak, aby nedošlo ke kontaktu masa na roštu s plameny, tedy ne na ohni, ale jen na rozpálených uhlících. Dobrou prevencí je také nakládání masa do marinády. Je to velmi vhodná úprava masa nejen kvůli našemu zdraví, ale i proto, že marinované maso získá lepší chuť a větší křehkost. Kromě marinování můžeme také maso namáčet do hořčice. Hořčičná semínka mají schopnost likvidovat škodlivé látky. Pokud při grilování používáme koření jako šalvěj, tymián, oregano
nebo rozmarýn, grilujeme zdravěji, i když si to třeba nemusíme uvědomovat. Tyto bylinky totiž obsahují velké množství látek zvaných flavonoidy, které na sebe velice pevně vážou karcinogenní přísady. Ty jsou potom v nezměněném stavu vylučovány ven z těla. Flavonoidy však nejsou obsaženy jen ve zmíněném koření pro grilování, ale také například v čaji či v červeném víně.

Několik tipů, jak správně grilovat
-Opatrně s tuky
Dbejte na to, aby do ohně při grilování neodkapávalo moc tuků. Vznikají tak škodlivé látky. Není proto vhodné příliš tučné maso ani přidávání velkého množství oleje.

-Grilujte na dřevěném uhlí nebo na dřevě z listnatých stromů
Grilování na šiškách z jehličnatých stromů není vhodné, protože šišky obsahují pryskyřici.

-Nakládejte maso do koření
Nakládání masa určeného ke grilování do koření slouží jako zdravotní prevence. Ideální je naložit maso zhruba 6 hodin před grilováním.

-Odstraňte spálené kusy masa
V žádném případě není vhodné konzumovat spálené maso!

-Použijte hořčici a konzumujte nápoje
Škodlivé látky z grilování pomáhá v těle neutralizovat hořčice a také vhodné nápoje, jak už jsme uvedli v článku výše.