Naleznete zde rady, jak správně grilovat, a to jak pokročilí, tak i začátečníci u grilu.
-Vždy je důležitá zdravotní nezávadnost potravin, které budeme následně po grilování konzumovat. Potraviny určené ke skladování v chladu by tam měly zůstat, než je budeme připravovat. Určitě není vhodné nechat maso dny na sluníčku a věřit, že gril to pak spraví. Před tepelnou úpravou je důležité potraviny očistit a zkontrolovat, jestli jsou čerstvé. Maso na grilování a i pečení v peci je vždy vhodnější používat čerstvé než rozmražené. Zároveň už vůbec není ideální používat potraviny, které byly vícekrát zamraženy.
-Roztopte gril a to i grilovací rošt, který jste očistili (kartáčem určeným k čištění grilovacího roštu, nebo alobalem) a grilovací rošt namazali potravinářským olejem (štětcem, sprejem). Gril nechte 20 min. odpočinout, máte-li gril s krytem, uzavřete ho. Následně, když bude gril správně roztopen, tak grilovací plochu očistěte vlhkým hadříkem.
-Stejně jako u přípravy pokrmů v interiéru, tak i v zahradní kuchyni na terase, v pergole či u bazénu, tak rozdělujeme, jestli budeme pokrm připravovat v troubě, či varné desce, tak i venku rozdělujeme, zda budeme grilovat, nebo bude vhodnější pec na pečení. A to jak v peci s odděleným ohništěm, nebo s ohništěm přímo v peci (pizza pec), ať zvolíme jakoukoliv variantu, tak vždy jídlo připravované v zahradní kuchyni a to ještě k tomu na ohni (dřevo, uhlí, brikety…), chuť bude vždy o poznání lepší než pokrm běžně připravovaný na elektrice.
-Steaky, hamburgery a jiné pokrmy, které se na grilu musí zvenku uzavřít (zatáhnout), a pokrm se griluje relativně krátkou dobu na vysoké teplotě, je vždy důležité grilovat přímo nad rozžhaveným zdrojem tepla, a ne takzvaně pozvolně v „studené zóně“, tam necháváme masa mnohem větší, které se připravují pozvolna delší dobu. Grilovací rošt potřený potravinářským olejem zabrání přichycení masa, zeleniny atd. Při grilování na pokrmu vytvoří krásnou mřížku. Nikdy nepoužívejte sůl na maso před vložením na gril. Sůl totiž extrahuje vlhkost a maso ještě před grilováním na grilu či v peci vysušuje.
-Maso, které budete v zahradní kuchyni, peci na dřevo, nebo na grilu připravovat, vyndejte z ledničky 15 minut před tepelnou úpravou. Maso na grilu nikdy neotáčejte (nenapichujte) vidličkou, aby vám z něj nevytekly šťávy (maso se na grilu / v peci vysuší) a po grilování ho vždy nechte chvilku odpočinout, než začnete konzumovat.
-Při grilování masa na grilu nespěchejte a buďte trpěliví. I maso potřebuje svůj čas. Na gril rozkládáme maso rovnoměrně, aby se každý kousek pokrmu griloval rovnoměrně a pokrmy se nepřekrývaly. Na grilovacím roštu mezi jednotlivými kusy masa (steak, hamburger…) by měl být rozestup aspoň 2 cm.
Vždy se přesvědčte před roztopením grilu, jestli máte dostatek topiva, abychom neroztopili gril a pak se nestalo, že nemůžeme teplotu dlouhodobě udržovat. Jedná-li se o gril elektrický, tak to neovlivníme, ale jedná-li se o gril na plyn, dřevo či uhlí, zde je potřeba topivo zkontrolovat. A to platí i u pečení v peci na dřevo či plyn (pizza pec).
-Maso po grilování můžeme umístit do tzv. „studené zóny“, zde si maso před konzumací odpočine. Je to ta část grilu, kde nemáme roztažené rozžhavené uhlíky, ale pořád je zde vyšší teplota. V mase se tak propojí chutě a vhodné je ho nechat na grilu odpočinout v alobalu, díky čemuž se upravované maso stane ještě šťavnatější a jemnější.
-Při úpravě na nepřímém teple (maso vkládáme na grilovací rošt mimo rozžhavené uhlíky) používejte teploměr. Jedná se například o přípravu kuřete, pečeně a většiny rybích filetů, které na grilu vyžadují nepřímé teplo.
U grilu na uhlí, či dřevo toho docílíme tak, že uhlíky rozprostřeme jen do 2/3 grilu a 1/3 si necháme na odpočinutí masa či grilování na nepřímém teple. Máte -li gril na plyn (zde chuť nikdy nebude srovnatelná s grilem na dřevo), rozehřejte gril všemi hořáky, pak když bude gril dostatečně horký, vypněte jednu polovinu grilu. Na grilovací rošt (umístěný ve vypnuté polovině grilu) umístíme maso a uzavřeme poklop. V tu chvíli se gril mění v něco obdobného jako trouba a maso se peče rovnoměrně. I zde nemůžeme chuť nikdy srovnávat s pokrmem připravovaným na sálavém teple v peci vytápěné dřevem (pizza pec). Pokrmy z pece jsou bezkonkurenční a vynikající. I proto je ideální mít ve vaší zahradní kuchyni jak PIZZA PEC, tak i GRIL a to nejlépe vytápěný dřevem, kde i tipem dřeva ovlivňujeme chuť. U grilu na plyn či elektriku jsme stále na začátku chutí, které můžeme u grilování i pečení v peci objevovat.
-Hliníková fólie a gril? Hliníkovou fólii na grilu můžeme použít k vytvoření malých balíčků s potravinami, které pak grilujeme. Jedná se o pokrmy, u kterých chceme docílit většího propojení chutí a i menšího vysušování.
Grilování v hliníkové fólii je vhodné na nepřímém teple za nižších teplot. Chutě se propojí a pokrm plynule propeče. Můžeme takto kombinovat ryby, zeleninu, koření. Záleží jen na vaší fantazii.
– Nemáte-li gril na dřevo a chtěli byste sami vyzkoušet, jaký je chuťový rozdíl u pokrmů grilovaných na dřevě? Můžete se tomu trochu přiblížit vložením dřevěných štěpků do hliníkové fólie, nebo hliníkové misky a vložte jej doprostřed grilu. Chuť sice nebude srovnatelná, ale bude se grilování na dřevě přibližovat. Dřevěné hobliny různých druhů můžete nalézt ve specializovaných gril centrech. Protože nabízíme grily na dřevo, tak u nás pyliny do grilů na plyn atd. nedodáváme. Naši zákazníci grilují a pečí v pecích přímo na dřevě. Vždy při zakoupení dřevěných štěpků dbejte na pokyny výrobce / prodejce.
-Pizza na grilu? Všechno jde… Ideální je gril roztopit (vhodný je lávový kámen) a po následném vložení pizzy na gril přikryjeme víkem / poklopem a pečeme. Je potřeba si ale uvědomit, že se zase jedná o improvizaci a ideální je mít v zahradní kuchyni gril určený ke grilování a pec (pizza pec) k pečení. Pokud chceme oboje varianty kombinovat, je výrazně lepší pořídit si pec vytápěnou dřevem, v které můžeme i grilovat. Maso se griluje na sálavém teple ze všech stran rovnoměrně, a tím se rychle celé uzavře a minimálně vysušuje než na běžném grilu. Vhodné je při grilování v pizza peci použít gril s odkapem na tuky. Peci by tuky sice odkapávající z grilovaného masa nevadily, ale chleba či pizza následně v peci by z toho moc nadšené nebily. Nechceme přece chleba vyndávat z pece umaštěný například od krkovice 🙂
-Po ukončení grilování jak na grilu, tak i v peci je vždy potřeba gril vyčistit a připravit na další použití. Pokud je gril ještě teplý, je vhodné použít ochranné rukavice. Pokud gril vychladl, tak také musíme dávat pozor, abychom se neušpinili. Grilovací rošt a i rošt určený na rozžhavené uhlíky vymeteme a očistíme kovovým kartáčem určeným na čištění grilu. Následně grilovací rošt ošetříme potravinářským olejem (štětečkem, nebo rozprašovačem). Pokud váš gril disponuje vaničkou (odkapem) na tuky, tak ho vyčistěte.
-Závěrem: Gril na plyn. Plyn určený pro grilování je LPG. Zatímco LPG je fosilní palivo, je to také zdroj energie s nízkým obsahem uhlíku. Molekula plynu má jen 3 atomy uhlíku. Gril na uhlí: uhlí určené ke grilování je vyrobeno z obnovitelných zdrojů, dřeva. Uhlíkové brikety se vyrábějí zahřátím dřeva v prostředí s nízkým obsahem kyslíku, aby se odstranila veškerá vlhkost z produktu. Konečný výsledek se skládá z malých kusů uhlí. Gril na dřevo: tato varianta je ze všech variant nejblíže přírodě a i chuť u grilování na dřevě, které si sami dle chuti zvolíme, je bezkonkurenční.