Pokud jste někdy grilovali na dřevěných špízech místo na kovových, potom víte, že jejich volné konce ohoří, a proto se s nimi špatně manipuluje (špíz není za co uchopit).
Nejdříve je třeba dřevěné špízy na několik desítek minut ponořit do vody (můžeme zvolit i pivo či víno). Následně si vyrobíme kryt z alobalu, a to tak, že alobal několikrát přeložíme přes sebe a poté jej položíme na rošt pod konce dřevěných špízů. Vytvoříme tak clonu před žárem z grilu. Ochráníme si tím i ruce při manipulaci se špízy. Ještě lepším řešením je zabalit do alobalu vrstvu papírového kartonu. Na takto vyztužený alobal můžeme položit i rybu a upravit ji nepřímým grilováním. Vnitřní teplota ryby na grilu by neměla být nižší než 63 °C. Vždy je dobré používat při grilování teploměr.
Rada na závěr: Je vždy vhodné používat ploché špízy, na kterých se maso či jiné pokrmy na rozdíl od těch kulatých při otáčení neprotáčí, a snáze tak ovlivníme, která strana se bude na grilu připravovat (grilovat). Také vzhled těchto špízů je lepší.