Už od dob starého Egypta používali lidé pece vytápěné dřevem. Byly vykopávány do země jako jámy. Postupem času se začaly stavět pece z pálených cihel a hlíny. Historicky byla pec na dřevo nedílnou součástí každé chalupy a stavba pece samotné nebyl vůbec jednoduchý proces. V peci se pekl chleba, ale i jiné potraviny. Pec umístěná v interiéru sloužila i k vytápění obydlí. V současnosti se staví pece (a pizza pece) z moderních žáruvzdorných materiálů, jako je například šamot. Jedná se o hlinito-křemičitanové materiály na bázi lupků, které se vyznačují vysokou hutností a malou porézností. Moderní venkovní pece na dřevo neboli zahradní pizza pece mohou být vyrobeny i z nerezu s akumulačně izolačními materiály. Taková pec se potom rychleji roztopí. Pizza pece od společnosti CLEMENTI s patentovaným přisáváním vzduchu do ohniště plní stejnou funkci jako pece stavěné. Na rozdíl od stavěných pizza pecí jsou tyto pece na dřevo i mobilní. V nabídce máme také pizza pece vytápěné plynem. Ty však nemůžeme srovnávat s pecemi vytápěnými dřevem. Chuť pokrmu připravovaného v plynové peci nebude nikdy úplně srovnatelná.

Princip pece na dřevo
Jak pece do domácností, tak i profesionální pizza pece jsou dnes vyráběny formováním vysoce jakostních materiálů ve speciálních formách. Tyto materiály jsou následně sušeny a při vysokých teplotách vypáleny do tvarovek. Klasicky stavěná pec z cihel je složitější a staví se déle než pec postavená z tvarovek. Cihlová pec se i déle vytápí. Roztopenou pec poznáme snadno. U venkovní mobilní pece z nerezu, která se roztopí nejrychleji, je vždy teploměr. Pizza pec s přímým ohništěm vyrobená z nerezu se za 20 minut roztopí na 400 °C. Stavěnou pec roztápíme sice mnohem déle, její sálavé teplo však poté můžeme využít k vytápění domácnosti. Proto je výhodné používat ji jako interiérovou pec. Je třeba brát v úvahu i to, že stavěná pec spotřebuje na roztopení více dřeva. Že je stavěná pec na dřevo dobře roztopená, poznáme podle toho, že její vnitřní klenba je čistá a veškeré saze uvnitř shoří. Na rozdíl od trouby nemusíme pec nikdy čistit, protože žár v peci zahubí veškeré bakterie. Pec čistíme jen tak, že shrneme rozžhavené uhlíky na stranu a kartáčem určeným k vymetání pecí vymeteme popel.
V peci můžeme péct jak pizzu, tak i maso, chleba, zeleninu, lze zapékat různé mísy i grilovat. Grilování v peci je velice zajímavé a také zdravé. Výhoda grilování v pizza peci je v tom, že negrilujeme přímo nad topeništěm, do kterého tudíž neskapává tuk, a tak ani nevznikají nežádoucí karcinogenní látky. Je vhodné připravit si vždy před pečením grilovací rošt s odkapem (vaničkou) na tuky. Peci samotné by sice tuky usazené na dně nevadily, ale nejsou dobré pro pečení chleba a pizzy. Další výhodou grilování v peci je, že se zde teplo akumuluje rovnoměrně a pokrm na grilu není třeba otáčet. Grilované maso se hned zatáhne ze všech stran a nevysušuje se z vrchní strany, jak tomu bývá u klasického grilu.
Zbytkovým teplem z pizza pece můžeme i sušit, a to jak houby, tak i ovoce. Pece na dřevo velice dobře absorbují teplo a pak dlouhodobě sálají. V peci vždy topíme tvrdým a dobře vysušeným dřevem. Jakékoliv jídlo připravené na sálavém teple má úplně jinou chuť, kterou si okamžitě zamilujete a potom už vám z běžné trouby nebude tolik chutnat. Další výhodou pece na dřevo je zdravá příprava pokrmů na sálavém teple, které maso i jiné pokrmy propeče na rozdíl od elektřiny či plynu dokonale, ze všech stran rovnoměrně a do hloubky. Dobře vyhřátá pec může sálat několik hodin a při pravidelném přikládání i několik dnů. Tepelnou setrvačnost pece můžeme využít tak, že v ní nejprve připravíme pizzu, která se peče při vysoké teplotě, poté, co teplota trochu klesne, můžeme péct masa nebo chléb a nakonec můžeme ve vychládající peci třeba sušit ovoce.