Umíte si představit léto bez grilu? Stále více lidí vyhledává v létě zahradní vaření, pečení nebo grilování, zkrátka zahradní kuchyň. K létu to neodmyslitelně patří. Jídlo připravované na ohni pod širým nebem nás okouzluje. Jeho chuť je naprosto odlišná od pokrmů připravovaných v klasické kuchyni v interiéru. Gril by však měl být z hygienických důvodů čistý. V opačném případě si venkovním grilováním můžeme přivodit zdravotní problémy.
Úklid po grilování bývá vždy tou nejméně oblíbenou činností, ale i on má svoji důležitost, ať už se jedná o údržbu lávového kamene nebo grilu samotného.
Jedním z řešení pro úklid po grilování jsou gelové čističe. Velmi lehce s jejich pomocí odstraníme nánosy mastnoty a velké připáleniny. Gel se nanese na grilovací rošt nebo na jakoukoliv zašpiněnou část grilu nebo lávového kamene či jiné grilovací plochy. Gelový čistič je potřeba nechat na grilu či lávovém kameni několik minut působit. Gel těchto produktů spolehlivě pronikne do struktury zuhelnatělých nečistot a pomůže k jejich lehkému odstranění. Očištěnou plochu následně důkladně opláchneme vodou a vše je připraveno k dalšímu spokojenému grilování. Gelové prostředky je vhodné kombinovat s přípravky určenými k odstranění připálenin a odmaštění.

Rady pro bezpečné a čisté grilování:

  • Dbejte na to, aby se na vnitřní straně grilu a roštu nehromadily tuky. Je důležité gril pravidelně čistit.
  • Nikdy nepoužívejte prostředky na čištění obsahující kyselinu, benzín či xylenové nebo benzínové ředidlo.
  • Pro údržbu grilu nikdy nepoužívejte prostředky k čištění pečící trouby ani drátěnku.
  • Nesprávná údržba grilu může mít za následek požár, který může způsobit i smrtelná zranění.
  • Očistěte škrabkou vnitřní stranu grilu od nahromaděných tuků, které vznikají odkapáváním z grilovaného masa.
  • Před celkovou údržbou grilu nejdříve očistěte z grilovacího roštu veškeré hrubé nečistoty kartáčem na čištění roštu.