Gril…
Gril je zařízení určené k tepelné úpravě pokrmů grilováním. Podle toho, jaký zdroj tepla gril využívá, se grily i rozdělují. Gril může být vytápěn jak topnou spirálou, tak i žhnoucím palivem. Grily rozdělujeme na elektrické, plynové grily a grily na pevná paliva (na dřevěné uhlí, brikety nebo dřevo). Každý z těchto grilů je určen k odlišnému použití. Záleží také na zkušenostech uživatele s grilováním.

Gril na plyn
Gril vytápěný plynem je vhodný pro začátečníky. Tyto typy grilů se rychle rozehřejí a také regulace teploty je velice snadná a rychlá. Nevýhodou je ovšem větší váha a velikost těchto grilů, která je daná tím, že v sobě skrývají nádobu s propan-butanem.
Grily na plyn dělíme na:

  • Grily s lávovými kameny: Lávové kameny se nahřejí rovnoměrně a kumulují teplo. Lávové kameny s drážkou také zachytí tuky. Lávové kameny v grilu je třeba občas vyměnit.
  • Grily RBS (Radiant Burner System): Plynové hořáky grilu jsou po obvodu grilovací plochy.

Elektrický gril
Gril na elektřinu je velmi vhodný pro začátečníky bez zkušeností s grilováním. Manipulace s ním je velmi snadná, teplotu regulujete pouze jedním kolečkem. Díky elektrickému proudu není třeba zajišťovat palivo. Tyto grily jsou většinou používány v domácnostech, na balkonech či na terasách bytu. Jelikož mají malé rozměry, snadno se skladují. Nevýhodou těchto grilů však bývá poruchovost a vyšší cena.
Grily na elektřinu dělíme na:

  • Elektrické grily s roštem: Jedná se o klasické grily s roštem, které jsou vytápěné elektřinou.
  • Kontaktní grily: Potravina (maso, zelenina) se pokládá na grilovací plochu a přiklopí se další grilovací plochou i z horní strany (griluje se rovnoměrně a z obou stran najednou).
  • Raclette grily: Tyto grily jsou charakteristické svojí horní deskou, na které se griluje maso. Ve spodní části můžeme rozpustit sýr na polévání masa apod.

Gril na dřevěné uhlí/dřevo
Grily vytápěné dřevěným uhlím nebo dřevem jsou absolutní klasikou mezi grily. Zde však už jsou zapotřebí určité zkušenosti s grilováním. U těchto grilů je třeba zajistit dřevěné uhlí, brikety nebo dřevo. Regulace teploty je zde složitější a ve srovnání s grily na plyn či elektřinu trvá roztopení déle. Výsledná chuť grilovaného pokrmu však vaše úsilí vynahradí. Regulaci teploty řídíme jak přísunem kyslíku do ohniště, tak i přikládáním paliva.