Grilování na dřevě
Grilovat se dá na ledasčem, ale ne každé dříví je k tomu vhodné. Můžeme
grilovat na dřevěném uhlí, na štípaném dřevě, dřevěných briketách atd.
Naštípaný cedr nebo borovice se ke grilování příliš nehodí. Špatně hoří. Při
grilování na dřevě potřebujeme, aby vznikly rozžhavené uhlíky. Toho docílíme
spalováním najemno naštípaného dřeva. Dobré je dřevo z dubu, vlašského
ořechu či z ovocných stromů. Díky grilování na dřevě získává připravované
maso specifickou chuť a aroma z použité dřeviny. Je velmi důležité, jaké dřevo
ke grilování zvolíte. K červeným druhům masa vyhovuje nejlépe dub, ořech či
jabloň. Tato dřeva dodají připravovanému pokrmu nakouřenou příchuť. Ryby je
vhodné grilovat na třešni nebo olši. K drůbeži se dobře hodí dřevo jabloně, olše
či moruše. Ke grilování nepoužívejte vlhké dřevo. Nejlepší je dřevo, které
vysychalo minimálně 1 rok. Pokud se sušilo déle, tím lépe. Dřevo na grilování
můžete nasbírat buď v přírodě nebo ho získat na vlastní zahradě. Můžete si také
ušetřit práci a koupit si dřevo na grilování v obchodě se zahradnickými
potřebami.

Jaké dřevěné uhlí ke grilování zvolit?
Při nákupu uhlí ke grilování je dobré zaměřit se na poměr uhlíku a popela v
balení. Většinou je tento údaj uveden na balení drobným písmem. Uhlík je
složka, která na rozdíl od popela zapříčiňuje hoření. Dále je vhodné řídit se při
nákupu grilovacího uhlí velikostí uhlíků v balení. Narazíte-li na drť, velkým
obloukem se jí vyhněte. Drť špatně hoří. Vhodné jsou větší kusy, ale jejich
velikost by měla být adekvátní k velikosti grilu. Příliš velké kusy uhlí ke
grilování by mohly znesnadnit manipulaci na malé grilovací ploše. Velikost
uhlíků můžete posoudit při nákupu hmatem.

Kokosové brikety
Z velkého výběru briket, které lze použít na roztopení grilu, a tudíž i ke
grilování, doporučujeme kokosové brikety. Jsou vyrobeny z vylisovaných
zuhelnatělých kokosových slupek. Jako pojidlo slouží přírodní tapioka.
Kokosové brikety obsahují velké množství pevného uhlíku, díky čemuž mají
vysokou výhřevnost a dlouhou dobu žhnutí – třikrát delší než běžné brikety.
Příprava pokrmů s jejich použitím je proto zdravá, rychlá a vzniká při ní
minimum zbytkového popela.

Ke grilování není vhodný levný olej
V briketách a uhlí ke grilování se nachází minimální množství
rakovinotvorných látek. Tyto látky vznikají především při odkapávání oleje z
grilovaného masa do ohně. Je tedy vhodné použít olej s vysokým bodem
přepálení.

Závěrem
I když ke grilování použijete kvalitní tuky, které mají vysoký bod přepálení,
dobře zvolené maso na vyhovujících uhlících, může vaše veškeré snažení přijít
vniveč kvůli špatně zvolenému podpalovači ke grilování. Výjimkou bohužel
nejsou ani případy, kdy se griluje na pevném podpalovači nebo se gril roztopí
pomocí benzínu. Oba tyto způsoby roztopení grilu jsou naprosto nevhodné.
Připravené ohniště se sice snadno rozhoří, ale všechny spaliny stoupají do
připravovaného pokrmu.
Přejeme vám, aby se vám grilování vydařilo a hlavně aby vás příprava pokrmů
na grilu bavila.